Priručnik za danje leptire Hrvatske

Priručnik za danje leptire Hrvatske

Naslovnica

Priručnik sadrži slike i opise vanjske morfologije 170 vrsta danjih leptira Hrvatske. Uz kratke opise pojedinih vrsta uključena je karta rasprostranjenosti te kalendar leta leptira. 

Od konca 2022 g priručnik nije ažuriran i nedostaju neke vrste koje su opisane na ovim web stranicama. Koncem 2024 g namjeravam započeti izradu nove knjige. Do tada preporučam korištenje ove web stranice na engleskom jeziku čiji sadržaj ažuriram i nadopunjujem.

Kratak opis i uputa

Priručnik za danje leptire Hrvatske je napisan kao interaktivna pdf  datoteka i nije preporučljivo gledati ga u web preglednicima jer ne podržavaju interaktivnost pdf-a. Sve mogućnosti interaktivnosti  podržane su u besplatnom, samostalnom pregledniku Adobe Reader™ na računalima (Windows i Mac). Na tabletima i pametnim telefonima funkcije interaktivnosti ovisi o korištenom pregledniku i najvjerojatnije neke funkcije neće biti dostupne (čak ni u Adobe Reader-u).

Ako odaberemo porodicu leptira na naslovnici, ulazimo u pregled slika vrsta leptira. Svaka slika ima poveznicu na detaljniji opis vrste.

Odabirom ‘?’ na naslovnici moguće je odabrati uputu za korištenje, kazalo (indeks) i popis leptira prema porodici. Kazalo (indeks) sa znanstvenim i hrvatskim imenima međusobno su odvojena.

Ispod možete vidjeti primjere nekih stranica iz priručnika:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *